Nybyggt bostadshus i ytterskärgården


Bostadshuset ligger på en egen, mindre ö ute i ett fågelskyddsområde i Stockholms ytterskärgård. På öns södra sida finns en stor berghäll, som ligger upplyft vid vattenbrynet som “en strandad val”. I bakkant på berget har huvudbyggnaden placerats och givit huset dess 11-hörnsform med sjöutsikt i tre väderstreck. Till huset hör ett antal gäststugor, bastu, sjöbod och ett teknikhus samt en liten hamn. Huset, ca 100 m2, har tre sovrum och ett allrum med öppet kök. Det stora takets sedummosstäckning fungerar som ett passivt kylsystem sommartid – när nattens dagg torkas bort av varma sommarsolstrålar, frigörs kyla automatiskt till taket under. Takutsprången lägger de stora glasklädda fasaderna i skugga, varför huset dels inte behöver markiser, och dels skyddas de stora glaspartierna bra mot regn och sol. Dessutom bidrar skuggningen av fasaderna til att huset smälter mjukt in i landskapet. Berghällen utanför och gråstensgolvet tillsammans med de stora glaspartierna suddar ut gränsen mellan inne och ute, vilket blir särskilt spännande vintertid.
Nybyggd gäststuga i ytterskärgårdsmiljö


Gäststugan ligger ute i Stockholms ytterskärgård inte långt från huvudbyggnaden byggd i samma formspråk och med diskreta järnvitriolgrå granfasader. Stugan har en kompakt planlösning: allrum och två sovkabysser med våningssängar. Utsikten från Allrummet är fantastisk, med bara några meter till en liten lagun och utanför den Östersjön.... På det sedummossklädda taket kan man följa årstidernas gång, fotot visar hur de gröna och gula partierna inte frostpåverkats på senhösten genom skyddet från det högre taket. Genom att vara mer exponerat har det blivit helt höstrött.
Nybyggd bastu i ytterskärgårdsmiljö


Ute i ytterskärgården har vi ritat en fritidsby med sex rel små hus för en större familj på en egen ö. Den egna hamnen med bastun har diskret smugits in i bland utskärets vidsträckta och mjukböljande bergshällar och låga tallskog. Med de sedummossklädda taken blir husen låga och smälter fint ihop med de grå och likaledes sedummossklädda strandhällarna.
Mark